Varför var det vanligt att man drack mycket öl och mjöd förr i tiden?
Hur smakade vanligtvis vin förr i tiden?
I början gjorde man brännvin genom att...
Vanligt folk hade råd med sprit när man kom på att man kunde göra sprit på...
Varför började man smaksätta sprit med t ex malört, johannesört och kummin?
Varför var det så vanligt att man saltade köttet förr?
Vad av följande har inte bidragit till att matkulturen i Sverige har förändrats?
Med hjälp av kemi kan vi ta reda på...
Vilket sinne använder vi för att bedöma matens färg och utseende?
Med detta sinne känner vi av maten på långt håll. Det får oss att väcka minnen och känslor.
Med detta sinne upplever vi konsistens, värme, kyla och heta smaker...
Det här sinnet gör att vi upplever sött, salt, beskt, surt och umami.
Vad är sensorik?
Ett sensoriskt begrepp som beskriver hur vi vänjer oss vid en smak genom att smaksinnet tröttas ut. Smaken trubbas av.
Ett sensoriskt begrepp som beskriver hur vi långsamt börjar gilla en smak genom att smaksinnet försämras.
Ett sensoriskt begrepp som beskriver hur vi blir känsliga för en smak som vi utsätts mycket för, t ex chili.
Vad av följande är inte en grundsmak?
Grundsmak som finns i bär, frukt, läsk, likör, sylt, skaldjur, saft och vissa viner.
Grundsmak som får det att spänna i kinderna. Saliv bildas, vi blir hungriga. Känns i t ex gräddfil och vin.
Grundsmak som ofta finns i konserverad och inlagd mat. Ovanlig i dryck.
Grundsmak som finns i humle (öl) och i tonic. Grundsmaken finns för att varna oss för giftiga växter.
Signalerar att det finns protein i maten. Ofta smakförstärkare i asiatisk mat. Finns i svamp, skaldjur, ost & tomat.
Sötma i maten...
Syra i maten...
Sälta i maten...
Beska i maten...
Umami i maten...
Vad är aromer?
Vilka räknas som kryddiga aromer?
Vilka räknas som fruktiga aromer?
Vad räknas som blommiga aromer?
Vilka räknas som vegetabiliska aromer?
Vad räknas som träiga aromer?
Vad räknas som animaliska aromer?
Vad räknas som kemiska aromer?
Vilka räknas som jordiga aromer?
Vilka räknas som mikrobiologiska aromer?
Ord som tjock, tunn, kompakt, luftig, rinnig, krämig, geléartad, fyllig och trögflytande beskriver...
Ord som strävt, mjukt, lent, spritsigt, stålblankt etc. beskriver...
Arommolekyl som finns i mynta, fänkål, persilja, kummin, citrongräs, palsternacka. I drycker som t ex sauvignon blanc.
Arommolekyl som finns i curry, torkade fikon & svamp, sellerisalt, sojasås, lönnsirap. Drycker som Vin jaune & sake.
Arommolekyl som finns i svarta oliver, peppar, vildris och enbär. Finns i drycker som syrah.
Arommolekyl som finns i paprika, sesamolja, grillat nötkött, rostade ekfat. Finns i drycker som cabernet sauvignon.