0
0 / 43

Totalt 0 poäng

Du svarade rätt på 0/43 frågor.
I highscorelistan hamnade du på plats 0/X

Spara resultat

Ditt resultat har sparats!

Gör ett eget quiz!

Dela med någon du känner

Bonus message

  • Varför var det vanligt att man drack mycket öl och mjöd förr i tiden?

  • Hur smakade vanligtvis vin förr i tiden?

  • I början gjorde man brännvin genom att...

  • Vanligt folk hade råd med sprit när man kom på att man kunde göra sprit på...

  • Varför började man smaksätta sprit med t ex malört, johannesört och kummin?

  • Varför var det så vanligt att man saltade köttet förr?

  • Vad av följande har inte bidragit till att matkulturen i Sverige har förändrats?

  • Med hjälp av kemi kan vi ta reda på...

  • Vilket sinne använder vi för att bedöma matens färg och utseende?

  • Med detta sinne känner vi av maten på långt håll. Det får oss att väcka minnen och känslor.

  • Med detta sinne upplever vi konsistens, värme, kyla och heta smaker...

  • Det här sinnet gör att vi upplever sött, salt, beskt, surt och umami.

  • Vad är sensorik?

  • Ett sensoriskt begrepp som beskriver hur vi vänjer oss vid en smak genom att smaksinnet tröttas ut. Smaken trubbas av.

  • Ett sensoriskt begrepp som beskriver hur vi långsamt börjar gilla en smak genom att smaksinnet försämras.

  • Ett sensoriskt begrepp som beskriver hur vi blir känsliga för en smak som vi utsätts mycket för, t ex chili.

  • Vad av följande är inte en grundsmak?

  • Grundsmak som finns i bär, frukt, läsk, likör, sylt, skaldjur, saft och vissa viner.

  • Grundsmak som får det att spänna i kinderna. Saliv bildas, vi blir hungriga. Känns i t ex gräddfil och vin.

  • Grundsmak som ofta finns i konserverad och inlagd mat. Ovanlig i dryck.

  • Grundsmak som finns i humle (öl) och i tonic. Grundsmaken finns för att varna oss för giftiga växter.

  • Signalerar att det finns protein i maten. Ofta smakförstärkare i asiatisk mat. Finns i svamp, skaldjur, ost & tomat.

  • Sötma i maten...

  • Syra i maten...

  • Sälta i maten...

  • Beska i maten...

  • Umami i maten...

  • Vad är aromer?

  • Vilka räknas som kryddiga aromer?

  • Vilka räknas som fruktiga aromer?

  • Vad räknas som blommiga aromer?

  • Vilka räknas som vegetabiliska aromer?

  • Vad räknas som träiga aromer?

  • Vad räknas som animaliska aromer?

  • Vad räknas som kemiska aromer?

  • Vilka räknas som jordiga aromer?

  • Vilka räknas som mikrobiologiska aromer?

  • Ord som tjock, tunn, kompakt, luftig, rinnig, krämig, geléartad, fyllig och trögflytande beskriver...

  • Ord som strävt, mjukt, lent, spritsigt, stålblankt etc. beskriver...

  • Arommolekyl som finns i mynta, fänkål, persilja, kummin, citrongräs, palsternacka. I drycker som t ex sauvignon blanc.

  • Arommolekyl som finns i curry, torkade fikon & svamp, sellerisalt, sojasås, lönnsirap. Drycker som Vin jaune & sake.

  • Arommolekyl som finns i svarta oliver, peppar, vildris och enbär. Finns i drycker som syrah.

  • Arommolekyl som finns i paprika, sesamolja, grillat nötkött, rostade ekfat. Finns i drycker som cabernet sauvignon.