Så här skapar du ditt quiz

När du har din idé och vill sätta igång är det enkelt. För att skapa ditt quiz eller digital tipspromenad går du bara till Skapa, skriver in namnet på ditt quiz och klickar dig vidare (du kan ändra namnet senare).

Så här går det till:

  • Gå till Skapa quiz.
  • Namnge ditt quiz.
  • Lägg till de frågor du vill ska finnas med samt addera en bild eller film som passar frågan. (Frivilligt)
  • Spara och publicera!
  • Du kan när som helst ändra i ditt quiz under ”Mina quiz”.

Visste du förresten att ditt färdiga quiz kan förvandlas till en utskriftsbar tipspromenad i PDF format med endast ett klick? Läs mer om hur du gör en tipspromenad.

För dig som vill göra ett quiz på engelska, så kan du göra det på vår engelska version av tjänsten så blir all information runt om också på engelska.

Nedan följer mer detaljerad beskrivning av de steg du kan gå igenom när du gör ditt quiz.

Bra att veta: Om du nu skulle råka stänga ner fönstret så kan du alltid komma tillbaks till det här quizet eftersom det finns sparat under Mina quiz.

Nästa steg är det viktigaste och det som du bör lägga mest kärlek på, frågorna! För att sätta igång klickar du bara på ”Lägg till fråga” -knappen. Du kan då skriva in din fråga samt fyra svarsalternativ, varav det första alternativet är det rätta.

I toppen av formuläret där man skapar sin fråga så kan man lägga till en bakgrund som visas tillsammans med frågan. Detta gör att det blir mer visuellt och roligare för den som ska göra ditt quiz. Du har tre möjligheter för att välja din bakgrund:

Ladda upp en egen bild: Välj en bild som du har sparat på din enhet så kommer den laddas upp när du sparar frågan.

Välj en film från Youtube: Du kan ha en video spelandes i bakgrunden när din fråga visas. Skriv bara in ditt sökord så kommer resultat från Youtube upp och du kan välja den video du vill ha. När du har valt video kan du även välja vart i videon klippet ska startas för att få det mer effektfullt. Kom ihåg att din sökning kan få bättre resultat om du skriver på engelska! Mobiltelefoner och andra enheter som inte stödjer direktuppspelning av videos kommer att visa den bild som representerar videon istället.

Sök efter en bild: På samma sätt som man kan söka efter en film kan man även söka efter en bild som representerar det frågan handlar om. Skriv in ditt sökord så kommer resultatet upp med bilder, giffar, memes från några av de största bildtjänsterna. Kom ihåg att din sökning kan få bättre resultat om du skriver på engelska!

När du har valt vilken bakgrund du vill ha samt fyllt i din fråga och svar så klickar du bara på spara så är den frågan klar!

Du har även möjlighet att spara frågan som utkast ifall du inte är klar med den men ändå vill spara och återkomma senare. Frågor som är sparade som utkast kommer inte synas i ditt quiz.

När du är färdig med alla dina frågor går du till nästa steg där du ska slutföra quizet.

På samma sätt som du gjorde när du valde bakgrund för frågorna så kan du välja en bakgrund som representerar hela quizet. Den bakgrunden kommer att synas innan man startar quizet och även efter när man är klar.

Du har nu även möjlighet att ändra titel, skriva in en beskrivning av quizet, kategorisera, lägga till etiketter m.m. Det är väldigt bra att göra detta för då kommer ditt quiz bli enklare att hitta för andra!

Utöver grundinställningarna kan du ändra mer avancerade funktioner som betänketid, poängräkning, kommentarer, slumpmässig frågeordning m.m.

Att välja slumpmässig ordning av frågorna gör att du även kan välja hur många frågor en omgång ska innehålla. Detta gör att ditt quiz kan spelas flera gånger och alltid få nya frågor! Ex: Du har skapat 30st frågor, väljer att slumpa ordningen och att en omgång ska innehålla 10 st frågor. Detta gör att man kan spela ditt quiz tre gånger innan man stöter på samma frågor igen!

Du kan även förhandsgranska ditt quiz innan du publicerar det.

Om du känner att du inte är riktigt klar men ändå vill spara dina inställningar kan du Spara som utkast. (Dina frågor sparas oavsett)

Om du känner dig färdig kan du klicka på Spara och publicera!

När ditt quiz är publicerat kan du gå in och spela det eller dela det med dina vänner! Du kan såklart när som helst gå in och lägga till frågor eller göra ändringar i dina inställningar. Under Mina quiz hittar du de quiz som du har skapat.

Lycka till och om du har frågor, funderingar eller tips på förbättringar får du gärna kontakta oss.

Om du vill veta hur du lätt skapar en tipspromenad utifrån ditt quiz kan du läsa mer om det här.

Kontakta oss

Namn
E-post
Meddelande

Ogiltig referens

Vänligen kontakta oss om du har frågor angående din betalning.